Φωτοβολταικα-Net metering

Φωτοβολταικα απο αυτοπαραγωγους με ενεργειακο συμψηφισμο-net metering

Όσο υπάρχει ήλιος,καθενας μπορεί να έχει δωρεάν ρεύμα

Ζεις στην Ελλάδα, στη χώρα με τον ομορφότερο ήλιο στην Ευρώπη. Έχεις δικαίωμα να παράγεις το δικό σου ρεύμα δωρεάν. Να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από τη ΔΕΗ ή οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή σου τάζει μία μικρή έκπτωση. Να ρυθμίζεις τη ζωή σου και όχι τις οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλαξε η ζωή πολλών που είδαν το λογαριασμό του ρεύματός τους να μειώνεται κατά 70%.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται βρώμικα και ακριβά ορυκτά καύσιμα όταν μπορεί να έχει δωρεάν και απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Πλέον με την αυτοπαραγωγή (net-metering) έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι μας για να παράγουμε τη δική μας καθαρή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για ιδία χρήση (και όχι για πώληση)

Τώρα μπορείς να παράγεις και να καταναλώνεις το δικό σου δωρεάν ηλιακό ρεύμα, μειώνοντας έως και 70% το λογαριασμό της ΔΕΗ!

δβν

Η αποσβεση της επενδυσης αυτοχρηματοδοτειται αφου το ποσο που καταβαλεται για την επενδυση διδεται για το λογαριασμο της ΔΕΗ!!!

Τι πρεπει να γνωριζετε για την αυτοπαραγωγη

Τι είναι το προγραμμα αυτοπαραγωγης με ενεργειακο συμψηφισμο (net metering);

Το προγραμμα σας επιτρεπει να παραγετε ηλεκτρικη ενεργεια μεσω φωτοβολταικου συστηματος εγκατεστημενο στην οικια σας η στην επιχειρηση σας.

Η παραγωγη αυτή συμψηφιζεται σε ετησια βαση με την καταναλωση σας μειωνοντας ετσι δραστικα το κοστος ηλεκτρικης ενεργειας που πληρωνεται στη ΔΕΗ η άλλο εναλλακτικο παροχο.

Η αναπτυξη φωτοβολταικων συστηματων από αυτοπαραγωγους θεσπιστηκε με την ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) και αφορα στην εγκατασταση σταθερων φωτοβολταικων συστηματων για την καλυψη ιδιων αναγκων από καταναλωτες ηλεκτρικης ενεργειας με εφαρμογη ενεργειακου συμψηφισμου.

Υιοθετωντας τη λυση ενός φωτοβολταικου συστηματος με συμψηφισμο ηλεκτρικης ενεργειας μειωνετε δραστικα τη δαπανη για ηλεκτρικη ενεργεια και παραλληλα βοηθατε στην προστασια του περιβαλλοντος καθως η ενεργεια που παραγετε προερχεται από τον ηλιο και είναι καθαρη και ανεξαντλητη.

Πως λειτουργει ο ενεργειακος συμψηφισμος;

Με την εγκατασταση και τη θεση σε λειτουργια του συστηματος:

Εάν η ενεργεια που παραγετε σε ετησια βαση είναι ιση με την καταναλωση σας θα πληρωνετε στη ΔΕΗ (η στον εναλλακτικο παροχο) μερος του λογαριασμου που αφορα στις λοιπες χρεωσεις και το παγιο.

Τι κερδίζετε;

□ Μειώνεται το κοστος ηλεκτρικης ενεργειας αφου έκτος από καταναλωτής είστε και παραγωγος.

□ Δεν επηρεάζεστε αρνητικα από πιθανές αυξήσεις του τιμολογίου της ΔΕΗ η του εναλλακτικου παροχου ηλεκτρικης ενεργειας.

□ Προστατεύεται το περιβάλλον καθως η ηλεκτρικη ενεργεια προερχεται από τον ηλιο και αποτελει ανανεωσιμη πηγη ενεργειας

□ Μειώνεται δραστικα το ενεργειακό σας αποτύπωμα

□ Αναβαθμίζεται ενεργειακα το ακίνητο σας

□ Κανετε αποσβεση της επενδυτικης δαπανης αμεσα 

Με λιγα λογια…..

Συχνές Eρωτήσεις – Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Τι είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering);

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς θεσπίστηκε με την ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) και αφορά στην εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη.

Πού μπορούν να εγκατασταθούν τα ΦΒ συστήματα από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό;

Τα φωτοβολταϊκά αυτά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κλπ) σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν ή σε όμορο αυτής χώρο.

Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι για τη διαστασιολόγηση ενός ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό;

Για την διαστασιολόγηση του ΦΒ συστήματος είναι ενδεδειγμένο να λαμβάνεται υπόψη η ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Δεδομένου ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε ετήσια βάση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας μετά τον ετήσιο συμψηφισμό δεν αποζημιώνεται, η ετήσια παραγώμενη από το ΦΒ σύστημα ενέργεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. Για πληροφοριακούς λόγους, σημειώνεται ότι η παραγωγή των ΦΒ συστημάτων λαμβάνει τιμές στο διάστημα 1200-1600 kWh/kWp/έτος, ανάλογα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες και τον προσανατολισμό της εγκατάστασης, με μεσοσταθμική τιμή περί τις 1400 kWh/kWp/έτος. Επομένως, η ισχύς του συστήματος θα πρέπει να επιλέγεται με γνώμονα τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες, στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει η Υπουργική Απόφαση.

Ποιά η διάρκεια της Σύμβασης Συμψηφισμού του ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής;

Η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφεται μεταξύ του Προμηθευτή και του αυτοπαραγωγού έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του ΦΒ συστήματος. Σε περίπτωση αλλαγής Προμηθευτή μετά την ενεργοποίηση του ΦΒ συστήματος, η Σύμβαση Συμψηφισμού με τον προηγούμενο Προμηθευτή λήγει αυτοδικαίως και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του νέου Προμηθευτή για το υπολειπόμενο εκ των 25 ετών διάστημα. Επίσης νέα σύμβαση για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα συνάπτεται σε περίπτωση μεταβολής του συμβεβλημένου χρήστη της εγκατάστασης κατανάλωσης. Το αυτό ισχύει στην περίπτωση μετάβασης λειτουργούντος ΦΒ συστήματος που είχε εγκατασταθεί στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων επί κτιριακών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ Β’ 1079/2009) στο καθεστώς αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό.

Πώς γίνεται στην πράξη ο συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα;

Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται από τον Προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός, δηλαδή τον Προμηθευτή που εκπροσωπεί την εγκατάσταση κατανάλωσης, με βάση τα πραγματικά δεδομένα καταμέτρησης που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου. Επομένως ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο Προμηθευτής, με τελική εκκαθάριση στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του ετήσιου κύκλου. Ως χρεωστέα ενέργεια (για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου) λογίζεται η διαφορά των ποσοτήτων που καταγράφονται από το Μετρητή 2, δηλαδή η διαφορά Α (Απορροφώμενη) – Ε (Εγχεόμενη), εφόσον η διαφορά αυτή είναι θετική. Εάν η διαφορά ισούται με μηδέν δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ εάν η διαφορά είναι αρνητική επίσης δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ η διαφορά αυτή πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ως πρόσθετη εξερχόμενη (εγχεόμενη) ενέργεια. Κατά την ετήσια εκκαθάριση τυχόν πλεόνασμα ενέργειας συμψηφίζεται με την χρεωστέα ενέργεια προηγούμενων περιόδων, για την οποία γίνεται αντιλογισμός. Τυχόν παραμένον μετά τον ετήσιο αντιλογισμό πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό.

Τι ισχύει για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις;

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως ακολούθως:

  • Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
  • Το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (χρέωση ενέργειας) υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας, επί την αντίστοιχημοναδιαία χρέωση.

· Η χρέωση για ΥΚΩ υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π-Ε), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.

Πώς λειτουργεί η εγκατάσταση;

pos-leitourgei-to-net-metering

Μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με net metering αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (πάνελ), τον inverter (αντιστροφέας) και τους μετρητές.Το ρεύμα που παράγεται από τα στοιχεία (1) μετατρέπεται από συνεχές σε εναλλασσόμενο 220V από τον inverter (2) ο οποίος και τροφοδοτεί τις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου ή της οικίας (3). Το ρεύμα που περισσεύει περνάει από τον Μετρητή Νο2 και σας πιστώνεται στο δίκτυο (4). Η κατανάλωση μέσω του δικτύου γίνεται κανονικά όταν απαιτείται (5) και γίνεται συμψηφισμός της πιστωμένης ενέργειας με αυτήν που καταναλώνεται

Συχνές Eρωτήσεις – Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για ενεργειακό συμψηφισμό_23.06.2017

Συχνές Eρωτήσεις – Απαντήσεις Στο πλαίσιο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) Υ.Α. ΑΠΕΗΛ/Φ1/οικ.175067 (ΦΕΚ Β’ 1547/5.5.2017)

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό_23.6.2017